A projekt neve/címe:

ARANYKAPU közösségi karácsonyi vásár

A támogatandó program célja:

A ferencvárosi József Attila-lakótelepen az adventi időszakban egy 3 napos karácsonyi vásárt tartunk, melynek célja a helyi lakóközösség erősítése. A rendezvény lehetőség a találkozásra, minőségi időtöltésre, a környezetünkben élők megismerésére, segítésére ünnepi hangulatú, klasszikus vásári környezetben – faházakkal, forralt borral, mézeskaláccsal. A faházakban helyi vállalkozók és kézművesek mutatkoznának be termékeikkel. Elsősorban helyi civil szervezetek, bölcsődék, óvodák, iskolák, művészek bevonásával szabadtéri közösségi programok szervezésével emelnénk e rendhagyó vásár fényét.

Az igény/ a probléma, amire a projektben megoldást kínálunk:

A 16 ezer főt számláló József Attila-lakótelepen a közösségi programok hiánya főként a téli időszakot érinti, amikor az emberek behúzódnak otthonaikba. Ugyanakkor az ünnepi várakozáshoz hozzátartozó karácsonyi vásárok és programok országszerte vonzzák az embereket kikapcsolódásra. Ezeken azonban általában nem tud érvényesülni a közösségteremtő erő, a szolgáltatásközpontúság uralja az ünnepi hangulatot: az emberek tolonganak egymás és a bódék kínálata közt, nincs lehetőségük kapcsolódásra, tartalmas időtöltésre. Ezt a hiányt pótolná – hagyományteremtő céllal – közösségi karácsonyi vásárunk.

A kedvezményezettek/célcsoport, akiket a projekttel el kívánunk érni:

A teljes lakosságot – gyermekektől a nyugdíjasokig- kívánjuk megszólítani rendezvényünkkel. Kiemelt célunk, hogy az itt lakók igazán magukénak érezzék a vásárt és előzetes közösségi tervezéssel, illetve aktív önkéntes munkával segítsék a rendezvény sikerét a tervezéstől kezdve, az adománygyűjtésen át a lebonyolításig. Összekapcsolódva a lakótelepi egyéb közösségekkel, civil szerveződésekkel, felvennénk a kapcsolatot helyi vállalkozókkal is. Célunk ezzel a helyi lakosok és vállalkozók kapcsolatának erősítése, későbbi egyéb lokális közösségi programok támogatottsága, fenntarthatósága végett.

A projektben tervezett tevékenységeink:

Áprilistól decemberig kampányolni fogunk, megjelenve helyi rendezvényeken, felhasználva helyi FB csoportok kapcsolati hálóját. A projekt megvalósíthatósága érdekében biztosítjuk a technikai hátteret. Közönségszavazást hirdetünk, hogy együtt válasszuk ki “a lakótelep/kerület legnépszerűbb vállalkozóit”, akik portékájukkal bemutatkozhatnak majd a vásár faházaiban, standjain. “Cipősdoboz” jótékonysági akciót hirdetünk helyi rászoruló lakosok, családok számára. “Angyalka” programunkkal helyi bölcsődék, óvodák, iskolák karácsonyi álmainak megvalósulását elősegítő adományvásárt szervezünk (a gyerekek kézműves termékeinek értékesítésével, osztálykassza/csoportpénz bővítése céljából). “Mindenki karácsonyfája” címen közös kézműveskedésre (díszek készítésére) invitálunk mindenkit. Megszervezzük a hangulathoz elengedhetetlen koncerteket, előadásokat helyi művészek, énekkarok bevonásával. “Mikulásfutás”-ra aktivizáljuk az ittlakókat, ezzel is felejthetetlenné téve a közösségi programot.

A projekt tervezett költségvetése, röviden (költségtípusok és összegek):

A projekt tervezett költségei (bruttó):

15 db árusító faház bérlése, szállítással, szereléssel: 1.500.000,- Ft

rendezvényeszközök (színpad, színpadtechnika, sörpad szettek, könyöklők, backstage sátor, gomba melegítők, szemétgyűjtők/zsákok):  1.000.000,- Ft

biztonság  (helyszín őrzése min. 2 fő): 200.000,- Ft

infrastruktúra (elektromos áram biztosítása, internet elérés, mobil WC-k, orvosi ügyelet): 600.000,- Ft

kreatív (tájékoztató füzet, szórólap, plakát, karszalag): 60.000,- Ft

dekoráció: (“arany”kapu, fényfüzérek, karácsonyfa, díszek): 300.000,- Ft

Tervezett költségek összesen: 3.660.000,- Ft

A Swimathonon gyűjtött támogatásunk tervezett felhasználása:

Legalább másfél millió forintot szeretnénk összeúszni a Swimathonon! Ezt a karácsonyi vásár elengedhetetlen kellékeire, a faházak bérlésére fordítanánk. Amennyiben az előirányzott 1.500.000,- Ft-ot meghaladná a befolyó támogatás, a különbözetet a költségvetés további tételeire fordítanánk, elsősorban infrastruktúrára és rendezvényeszközökre. Bízunk abban, hogy a kampány során nemcsak anyagi, de természetbeni felajánlásokat is kapunk, ezzel is csökkentve a költségeket. Alapul vesszük, hogy a programok civil szerepvállalással jönnek majd létre, a lebonyolításához önkéntes segítséget is kapunk.

Milyen hatást remélünk a projekt megvalósulásától és hogyan kívánjuk mérni azt?

Azt reméljük, hogy sokan részt fognak venni a karácsonyi vásáron nemcsak látogatóként, de támogatóként, önkéntesként egyaránt. A vásár valódi közösségi munka eredményeként jön létre, már a szervezés során lehetőséget ad kapcsolatteremtésre, közösségek összekovácsolódására. Feltérképezzük a lakosság igényeit, hogy valós szükségletekre reagáljunk. A látogatottságot sorszámozott karszalaggal mérnénk, ennek beszerzését tombolával ösztönöznénk. A rendezvényről visszacsatolást nyújt a lakótelepi Facebook csoport. A sikert egyértelműen jelzi, ha jövőre ismét igény lesz a karácsonyi vásárra.

A projektet megvalósító civil szervezet neve és célkitűzése:

A projektet a „Lakótelepiek a közösségi karácsonyért” civil csoport valósítja majd meg, amely ferencvárosi, azon belül is túlnyomóan lakótelepi helyi lakosokból szerveződött, és amely köre jelenleg is folyamatosan bővül új szervezőkkel.

Szervezeti adatok Név, székhely, bírósági bejegyzés ideje és száma, adószám, honlap Kontakt személy neve, elérhetősége:

Horizont Szociális Alapítvány

Székhely: 1092 Budapest, Ráday u. 52. fsz. 7. sz.

A szervezet bírósági bejegyzésének dátuma: 1991. január 23.

Nyilvántartási szám:   12. Pk.64346/1990/22.

Adószám: 18006159-1-43

Kuratórium elnöke: Berecz Dénes

Számlavezető pénzintézet neve: CIB Bank

Bankszámla száma: 1100104-90004089-10000001

Kontakt személy: Andrási Orsolya

Telefon: +36 70 297 0556

Email: [email protected]