Swimathon 2017         

2014 nyarán, a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány (FKA) kurátorai – a Kolozsvári Közösségi Alapítvány meghívásának köszönhetően – abban a szerencsében részesültek, hogy egy tanulmányút keretében, jelen lehettek a helyi Swimathon eseményen.  2016-ban, először Magyarországon, egy nemzetközi szinten már komoly sikereket hozott program hazai adaptációja született meg, akkor még négy civil szervezet együttműködésében.

Idén az uszoda pályáin/sávjaiban már hét különböző, ferencvárosi kötődésű civil projekt képviselteti magát!

Minden pályán olyan magánszemélyek és ferencvárosi kötődésű cégek munkatársi csapatai fognak úszni, akik részvételükkel támogatják a kiválasztott projektet, és egyben vállalták azt is, hogy a saját ismerőseiket, barátaikat is mozgósítva, támogatásokat gyűjtenek az általuk képviselt projektekre. Az úszók maguk döntöttek arról, hogy mennyi pénzt szeretnének összegyűjteni a projektekre, és hogy ezért mekkora kihívást vállalnak, azaz hány métert szeretnének leúszni, egy szintén általuk megbecsült idő alatt. A Swimathon 2017-on induló civil szervezeteket az FKA kuratóriuma egy nyílt pályázaton választotta ki. A szervezetek projektjei itt
ismerhetők meg. A projektekért induló úszókat itt lehet támogatni. A Swimathon 2017 a szervező FKA mindhárom alaptevékenységét magába foglalja: adománygyűjtő, támogatásosztó és egyben közösségerősítő program is. Az FKA a rendezvényt kezdeményező és lebonyolító szervezet, miközben maga is indít úszócsapatot. Ugyancsak saját csapattal indul idén a rendezvény szervezésébe együttműködő partnerként beszálló KözösALAPON, a magyarországi közösségi alapítványok létrejöttét és fejlődését segítő országos program, melyet a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány működtet.

A másik öt, az FKA kuratóriuma által kiválasztott szervezet, amelynek ferencvárosi kötődésű programjaiért szintén összeálltak az

úszócsapatok:

Aranykapu Közösségi Vásár – Lakótelepiek a közösségi karácsonyért

Csapat vagyunk! – Kórházsuli Alapítvány

Film School – Palantir Film Alapítvány

KépMás – APPArt Egyesület

Mobilház befektetési program – Utcáról Lakásba Egyesület

Az FKA, a szervezetekkel kötött együttműködési megállapodás alapján, saját számláján gyűjti a beérkezett támogatásokat, majd egy szintén a szervezetekkel kötött támogatási szerződés értelmében utalja tovább a pénzt nekik. A beérkezett támogatási összegekből 9 % működési/szervezési költség marad a szervező FKA-nál. A szervező FKA azt is vállalta, hogy kerületi nagyvállalatokat felkeresve, felkéri őket arra, válasszanak ők is a támogatható civil ügyekből és támogassák azt úgy, hogy munkatársaik közül is csatlakoznak az úszóikhoz. Külön köszönet: a Kolozsvári Közösségi Alapítványnak, akiknél először láthattunk élőben Swimathont, és akik mindvégig segítenek minket tapasztalataik megosztásával; együttműködő partnerünknek, a KözösALAPON-nak; a ferencvárosi Skawa Innovation Kft-nek, akik weboldalunkat pro bono támogatásként hozták létre és Ozsvárt Tóth Rita grafikusnak.

Az esemény 2017. június 18-án, vasárnap reggel 9 és 13 óra között lesz, a Kőér utcai uszodában. A rendezvény nyilvános, mindenkit szeretettel várunk!