A projekt neve/címe:

KépMás

A támogatandó program célja:

A MáSzínházban jelenleg több, mint tíz nő dolgozik azon, hogy létrejöhessen az az integrált előadás, amelyben három fogyatékkal élő és két ép színésznő játszik. Előadásunkban a nőkről, a társadalomban betöltött szerepünkről; célokról, vágyakról, álmokról játszunk őszintén, saját történeteinket elmesélve. Szeretnénk, ha Te is megismernéd a munkánkat és megnéznéd az elkészült előadást, ami nem csak nőknek érdekes, hanem mindazoknak, akik ebben a világban élnek, éreznek, gondolkodnak és vágynak dolgokra, akárcsak mi.

Az igény/ a probléma, amire a projektben megoldást kínálunk:

A MáSzínház egy 2005 óta létező független előadóművészeti társulat, ahol a színészek többsége enyhe- és középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő fiatal. 12 éve tartó munkánk során tapasztaltuk azt a társadalom egészét érintő problémát, hogy a fogyatékossággal élő személyek láthatatlan tagjai a társadalmunknak. Hiszünk abban, hogy az ő művészi alkotásaik által segíthetünk abban, hogy diszkrimináció helyett láthatóvá és egyenrangúvá váljanak. A társadalom teljes értékű nőtagjaként számos problémával, nehézséggel szembesülünk. Szeretnénk megmutatni, hogy ezek a kérdések a sérült nőket ugyanúgy foglalkoztatják és érintik.

A kedvezményezettek/célcsoport, akiket a projekttel el kívánunk érni:

Az előadást szeretnénk minél szélesebb körnek játszani, köztük olyan hátrányos helyzetű csoportoknak is, akiknek nem lenne lehetősége színházba járni. Az előadások egy részét drámapedagógiai foglalkozással egybekötve iskolákban játszanánk, ezzel megszólítva a fiatalokat és lehetővé téve számukra, hogy az előadás által felvetett kérdésekről fogyatékossággal élő színészekkel közösen gondolkodjanak.  A felnőtt korosztályú nézők számára is szeretnénk szakmai beszélgetést biztosítani a nyilvános előadások után. A projektről készülő dokumentumfilm fesztiválokon és a felsőoktatásban segíthetné mind a módszer, mind a program eredményeinek továbbadását.

A projektben tervezett tevékenységeink:

A KépMás című előadást a 2017/2018-as évad (szeptembertől júniusig) során 20 alkalommal tervezzük játszani. Ebből a 20 alkalomból 10 alkalommal IX. kerületi és budapesti  középiskolában 16-18 éves korosztálynak drámapedagógiai foglalkozással. 10 alkalommal a IX. kerületben nyilvánosan, felnőtteknek szóló szakmai beszélgetéssel egybekötve. A projektről dokumentumfilmet forgatunk, amely kapcsán 10 alkalommal szeretnénk egyetemi kurzusok keretében előadást tartani a program módszeréről és szakmai hátteréről. Már szándéknyilatkozatunk van egy elég menőnek ígérkező, leendő helyi kulturális központtól az előadásunk befogadására!

A projekt tervezett költségvetése, röviden (költségtípusok és összegek):

Legalább 2 millió Ft-ot szeretnénk összeúszni! A projektben személyi kifizetésben honorálnánk az előadásban játszó 5 színész (10 000.-/fő/alkalom), az előadást kísérő technikus (5000.- /fő/alkalom), drámapedagógus (5000.-/fő/alkalom) és a szakmai beszélgetés moderátorának (5000.-/fő/alkalom) munkáját. Továbbá a dokumentumfilm rendező és vágó (100 000.-) , az egyetemi előadó (10 000.-/fő/alkalom) és a menedzsment részeként a projektkoordinátor (30 000.-/fő/hó) és kommunikációs szakember (40 000.-) munkáját. Ezen kívül a költségvetés részei a díszletszállítási költségek (2000.-/alkalom) és a terembérleti díjak (20 000.-/alkalom).

A Swimathonon gyűjtött támogatásunk tervezett felhasználása:

A Swimathonon gyűjtött támogatásunkat a jövő évadban, átlagban havi két előadásra szeretnénk felhasználni. Fontosnak tartjuk, hogy a színészeink és szakemberek honoráriumot kapjanak a munkájukért, és hogy a Swimathonból támogatott előadások ingyenesek legyenek a nézőinknek. Ezért az összegyűjtött pénztől függően, ha szükséges, a tervezett előadások számát csökkentenénk arányosan.

Milyen hatást remélünk a projekt megvalósulásától és hogyan kívánjuk mérni azt?

A KépMás előadás játszásával szeretnénk a IX. kerületi kulturális élet sokszínűségéhez hozzájárulni és széles körben terjeszteni a speciális színházi formák és keretek között születő előadások értékeit. Reményeink szerint a i budapesti középiskolák diákjainak és a felnőtt nézők bevonásával minél több embert érünk majd el, akik közelebb kerülnek a fogyatékossággal élő személyekhez és a hozzájuk kapcsolódó társadalmi problémákhoz. Az előadás kapcsán egy egyetemi kutatás keretében hatásmérést tervezünk, amely elsősorban az érzékenyítést mérné, hogy mennyire volt eredményes a fogyatékossággal kapcsolatos érzékenyítési kísérletünk.

A projektet megvalósító civil szervezet neve és célkitűzése:

Az AppArt Egyesület missziója, az egyén társadalmi érzékenyítése olyan komplex projekteken keresztül, amelyek részvételi eszközökkel szolgálják a nagyobb fokú társadalmi befogadást. Az Appart Egyesület a MáSzínház háttérszervezeteként működik, amely egy 2005 óta létező független előadóművészeti társulat, ahol a színészek többsége enyhe- és középsúlyos értelmi fogyatékkal élő fiatal. Célunk az ő helyzetük megváltoztatása és esélyeik növelése, művészi alkotófolyamatokban. Számos személyes és szakmai szálon kötődünk a Ferencvároshoz. Az Appart Egyesület egyik alapítója a kerületben működött Appartman Lakásszínház létrehozója volt, a MáSzínház rendezője most is a Ferencvárosban próbál a Deszka Színpadosokkal.

Szervezeti adatok Név, székhely, bírósági bejegyzés ideje és száma, adószám, honlap Kontakt személy neve, elérhetősége:

Név: AppArt Egyesület

Székhely: 2083 Solymár, Móricz Zsigmond utca 5.

Adószám: 18659685-1-13

Képviselő neve: Márton Gábor Csaba (elnök)

Bírósági bejegyzés ideje: 2015.10.21.

Bírósági bejegyzés száma: 6869/2015

Facebook: https://www.facebook.com/maszinhaz/?fref=ts

Honlap: http://mas-zinhaz.hu/hu

Kontaktszemély:

Projekt koordinátor: Bakonyvári Krisztina

E-mail cím: [email protected]

Telefonszám: 0620/2370131